NOSEČNOST: Nasveti in pogosta vprašanja

Da zanosite, mora priti v telesu do različnih sprememb. Poleg tega, da morate imeti ovulacijo in zdrava jajčeca, se mora spremeniti tudi kemična sestava tekočine v nožnici, tako da lahko semenska tekočina potuje proti maternici in se ena od semenčic združi z jajčecem. Maternična sluznica mora biti odebeljena, da se oplojeno jajčece lahko ugnezdi.

Za oploditev je zelo pomembno, da ima ženska spolni odnos v plodnih dneh, in sicer na dva do tri dni v času ovulacije. Ohranitev nosečnosti je odvisna od rednega izločanja hormonov progesterona in humanega horionskega gonadotropina.

Kaj je ovulacija ?
Ovulacija je trenutek, ko se iz jajčnikov pod vplivom hormonov sprosti v trebušno votlino zrelo jajčece.

Kako določamo plodne dni?

Plodne dni določamo:

  • z merjenjem telesne temperature, ki se spremeni po ovulaciji;
  • z merjenjem ravni LH (luteinizirajočega hormona), ki pokaže, da bo ovulacija nastopila v naslednjih 24 do 36 urah.

Ovulacijski testi – ugotavljajo povečano količino luteinizirajočega hormona (LH) v urinu, ki ga tvorijo možgani in povzroči ovulacijo. Ti testi so bolj natančni od merjenja telesne temperature in lahko napovejo ovulacijo do 36 ur prej, vendar pa niso stoodstotni. Napovejo lahko tudi lažno sprostitev jajčeca, saj podajo samo negativen ali pozitiven rezultat, ne pa vrednosti, možno pa je, da LH naraste tudi brez ovulacije. Testa ne uporabljamo vsak dan v ciklusu, ampak nekaj dni pred sredino ciklusa (v 28 dnevnem ciklusu 11 dan).

Povišanje telesne temperature (bazalne temperature) – v času ovulacije (ob sprostitvi jajčeca) se telesna temperatura poviša za 0,3 do 1 stopinje zaradi hormona progesterona, ki pa potrebuje nekaj časa, da v telesu povzroči učinek povišanja temperature. To pomeni, da so plodni dnevi 2-3 dni pred povišanjem temperature in morda še na dan povišane temperature. Po ovulaciji ostane temperatura do naslednje menstruacije na višji ravni, tudi v primeru nosečnosti. Pri ugotavljanju ovulacije po tej metodi je pomembno, da si nekaj časa zjutraj redno merite temperaturo in si jo zapisujete v tabelo (graf). Po nekaj mesecih rednega merjenja bazalne temperature bo dan povišane temperature znan in s tem čas ovulacije (2-3 dni prej). Merjenje bazalne temperature: Bazalna temperatura se meri takoj zjutraj po prebujenju (preden sploh vstanete s postelje ali se pretegnete) po vsaj 6 urnem mirnem spanju pod jezikom ali v danki. Meri naj se vsak dan ob enakem času. Na bazalno temperaturo lahko vplivajo pomirila, uspavala ali poživila.

Ugotavljanje plodnih dni je zelo pomembno tako za zanositev kot tudi za naravno preprečitev nosečnosti. Če želite zanositi, pa vam že dlje časa ne uspe, načrtujte spolne odnose tako, da jih boste imeli dva ali tri najplodnejše dni v ciklusu, in sicer pred ovulacijo, med njo in po njej. Najbolj zanesljiva in natančna metoda določanja plodnih dni je spremljanje nenadnega povečanja količine luteinizirajočega hormona pred ovulacijo. Količino tega hormona lahko izmerijo v mikrobiološkem laboratoriju, lahko pa jo izmerite tudi doma z ovulacijskim testom

Vir : www.ezdravje.com

Ovulacija nastopi, ko se jajčece, ki je dozorevalo v jajčniku, izloči ter prične svojo pot po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna in ko lahko nezaščiteni spolni odnosi 4-5 dni pred tem in 24 ur po ovulaciji povzročijo nosečnost. Semenčice namreč preživijo 4-5 dni, jajčece pa živi le 24 ur po sprostitvi iz jajčnika.


V tem času je možna oploditev, v kolikor do te ne pride, pa se odmrlo jajčece skupaj z maternično sluznico izloči – menstruacija. Kdaj v vašem ciklusu nastopi ovulacija, si izračunate tako, da od prvega dneva nasledje menstruacije odštejete 12 – 16 dni (pri 28 dnevnem ciklusu nastopi ovulacija 14 dan po začetku menstruacije). V primeru spolnih odnosov normalno plodnega para imate v času ovulacije 25% možnosti zanositve pri vsakem ciklusu, to pomeni, da bo 75-85% žensk v enem letu zanosilo.