Brezplačna makeup knjiga

Joga – priljubljena po celem svetu

 

Joga je postala nepogrešljiva v življenju mnogih ljudi. Zadnje čase se kar polnijo dvorane, kjer se poučuje in izvaja joga. Nič nenavadnega ni, da okoli sebe vidiš ženske v oprijetih joga pajkicah s kavico v eni roki in z blazino za jogo v drugi, ko hitijo na »yogaclass«. Tudi ne pozabi na »selfije« zvezdnic, tako slovenskih, kot tujih, ki se nahajajo v različnih telesnih joga položajih. Članek je namenjen vsem »Cosmobejbam«, ki se želite preizkusiti v jogi in ugotoviti, kako je joga postala novi modni trend po celem svetu.

Joga je stara znanost, ki postaja vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

S spreminjanjem sveta in družbe se spreminjata tudi naše dojemanje in način življenja, ki mora trenutno dosegati vse standarde hitrega tempa, a hkrati zaobjemati tudi sproščeno telo in pomirjenega duha. Zaradi tega se tudi v večjih mestih in velemestih ljudje srečujejo z jogo, meditacijo in drugimi načini sprostitve.

Joga vse bolj posega tudi v zahodni svet, a se s prenosom iz njenega originalnega okolja njen koncept spremeni. Že od devetnajstega stoletja dalje je joga del tudi zahodnega sveta in se je predvsem zaradi burnega načina življenja zelo dobro zakoreninila v našo sodobno moderno družbo. S svojo ideologijo in prakso je izredno zaznamovala življenje mnogo ljudi in postala ne le umiritev miselnih procesov, neka uravnovešenost med telesnostjo in duševnostjo, a tudi vadba. To opazimo že s samim sprehodom skozi svoje mesto, saj se vedno bolj kopičijo oglasni napisi, ki nas vabijo na vadbo joge.

Ljudje so se že v prazgodovini zatekali k nečemu nadnaravnemu, da bi si lažje razložili določene pojave in s tem nadzorovali strah pred neznanim, se pomirili. V sodobni družbi pa se razmere spreminjajo, a še vedno ljudje potrebujejo neko religijo, vero v nekaj, kar jim bo pomagalo v vsakdanjem življenju premostiti težave

Joga je skozi celotno zgodovino ohranjala svoje bistvo, od začetka 20. stoletja naprej pa doživlja razne modifikacije. Jogistka Rotar zagovarja, »da je joga bila, je in bo, enostavno povedano, način za umirjanje miselnega toka, miselnih vrtincev, umirjanje uma in splošno sprostitev. Kot tako jo lahko sodobni človek, ki ga spremembe prehitevajo, izkoristi in uporabi zase, za svoje dobro počutje. Joga lahko predstavlja način življenja, življenjsko filozofijo, ki nam pomaga razumeti spremembe, jih sprejeti in se učiti prilagajanja«. S tem vidimo, da je joga več kot vadba, in sicer se tu poskrbi za blagodejno stanje telesa, duha in misli.

 

Kdaj se je vse skupaj začelo?

Vse se je začelo zelo zgodaj, in sicer eno prvih srečanj zahoda z jogo se je zgodilo približno okoli leta 326 pr.n.št., ko je vojska Aleksandra Velikega zavzela Pandžab. V Indiji je Aleksander Veliki odkril mogočno civilizacijo z visoko razvito filozofijo in religijo, močnimi vojskami ter vplivnimi svetimi možmi, t.i. jogiji. Grki so jih poimenovali »gimnosofisti«, prevod naj bi ustrezal besedni zvezi »goli filozofi«, saj so naleteli na askete. Le-ti so se popolnoma odrekli posvetnemu življenju in stvarem, vključno z oblekami. Zgodovina, ki se navezuje na povezavo joge in Zahoda, je bolj skromna, vse do konca devetnajstega stoletja. V devetnajstem stoletju je joga na Zahodu doživela pravi razcvet.

Zakaj je joga postala tako priljubljena tudi pri nas?

Popularizacija joge na Zahodu naj bi se začela z nastopom in nizom predavanj mladega SwamijaVivekanande (bengalsko, Bibekānanda, hindijsko, rojstno ime NarendranathDutta), indijsko hindujskega guruja, učenjaka, družbenega reformatorja in filozofa, ki velja za najpomembnejšega učenca indijskega guruja Ramakrišne Paramhamse in za ustanovitelja Ramakrišnovega misijona. Velja za enega izmed najpomembnejših govorcev v Svetovnem parlamentu religij, ki se je odvijal leta 1893 v Čikagu, Ameriki. Swamija Vivekanande je ogromno popotoval po Ameriki in Evropi, kjer je na svojih predavanjih razvijal temeljne ideje o jogi in njenem konceptu. Poskušal je približati širši javnosti indijsko vedsko tradicijo in duhovno misel, ki je bila v tistem času na Zahodu nepoznana. Swami Vivekananda je z 39 leti umrl in zapustil obsežno zbirko spisov v angleškem in bengalskem jeziku. Spisi so prevedeni v številne evropske in indijske jezike. Vivekanadov govor so v Ameriki in Evropi z navdušenjem sprejeli. Njegovi učenci in nasledniki so zlasti poudarjali Hatha jogo, in sicer je bil poudarek predvsem na samih telesnih položajih - asanah. Učenci in nasledniki drugih indijskih učiteljev joge so na Zahodu širili učenja svojih šol joge, ustanavljali centre za vadbo joge in meditacije ter vodili tečaje, prirejali delavnice. Učinke joge se je začelo združevati z znanostjo in medicino Zahoda. Joga je postala povsod prisotna. Na njeno popularnost je vplivalo tudi udeleževanje znanih osebnosti na vadbah, kot je na primer Miranda Kerr, Lea Michele, Madonna, Jennifer Aniston in mnogo drugih.

Še vedno nisi preizkusila joge. Obstaja več vrst joge, zato boš zagotovo našla še kaj več zase, pri čemer ni potrebnoš potovati po svetu, a le na internetu poišči najbližji joga studio in se preizkusi v nečem novem.

Čim več jogijskih užitkov ti želi mednarodno priznana jogistka in plesalka

Ana Devayani Kersnik

Namaste

   

Pin It