Brezplačna makeup knjiga

Dobro vedeti: limfna drenaža

 

Temelje je ročna limfna drenaža pričela polagati leta 1932, ko sta dr. Emil Vodder in njegova žena Estrid delala kot masažna terapevta angleških bolnikov v Cannesu na francoski rivieri, kjer so zdravili kronične prehlade, kot posledica vlažnega britanskega podnebja. Gospod dr. Vodder je ugotovili, da so imeli vsi bolniki po vrsti otekle bezgavke na vratu. V letu 1932 je bila obravnava limfnega sistema ali bezgavk kot odpiranje Pandorine skrinjice.
Ker se dr. Vodder ni pustil motiti je s svojim delom prišel do velikih uspehov pri bolnikih.

Skupaj z ženo sta še naprej razširjala svoje znanje in razumevanje limfnega sistema, vendar takratni znanstveni svet ni bil povsem pripravljen na njihove ugotovitve in hipoteze. Dr. Vodder se ni vdal in je s svojo ženo poučeval in demonstriral to novo tehniko vsem, ki so jo želeli spoznati in jo imenoval ročna limfna drenaža.

Koliko lahko limfna drenaža pripomore k zdravju?

Pionirsko delo, ki ga je razvil Vodder s svojo ženo Estrid za limfni sistem danes deluje kot osnovna potreba rehabilitacije telesa. Čist in zdrav limfni sistem je osnova za zdravje celotnega telesa in je osnova zdravja naših celic v telesu.

Kaj je Ročna limfna drenaža?

Ročna limfna drenaža je visoko specializirana oblika masaže, kjer se uporablja lahke, ritmično natančne premike rok, pritiska in zaporedja gibov, kjer se od terapevta zahteva veliko stopnjo znanja o delovanju in anatomiji limfnega sistema. Masažni del limfne drenaže po površini kože lahko vpliva na smer in hitrost limfnega pretoka in ga po potrebi tudi spremeni.

Limfni sistem je zapleten sistem, ki se združuje z drugimi telesnimi sistemi, kot sta sistem obtočil in sečil. Popoln sistem igra pomembno vlogo pri telesnem imunskem sistemu, saj omogoča odstranjevanje odpadkov na celični ravni ter pri prenosu hranljivih snovi in kisika do celic.

Limfni sistem nima lastne črpalke, kot jo poznamo pri srcu, ima pa pomožne črpalke: muskulaturo limfnega segmenta, skeletno mišičevje, peristaltiko in pulzno bitje arterij. Tako velja tudi poudariti, da ročna limfna drenaža ni isto kot limfno drenažna masaža, ki se jo uporablja za primer športne ali švedske masažne terapije.

Z ročno limfno drenažo bomo odstranili odvečno oziroma zastalo tekočino iz tkiv, ne da bi zato prenašali dodatne obremenitve v obtoku. Če naš limfni sistem deluje dobro, potem se tudi počutimo tako. Obstaja pa veliko razlogov zakaj je limfni sistem počasen oziroma ne deluje dobro.

Onesnaževanje, toksini, nepravilna prehrana, sluznica tvorba, preobremenitev telesa zaradi bakterijske okužbe ali virusnih obolenj, vse to so stvari, ki lahko povzročijo celične stagnacije.

Zato lahko rečemo, da je naloga limfnega sistema odstranjevanje snovi z večjimi molekulami in odvečno tekočino. Limfna drenaža je pomoč pri zdravju in dvigu imunskega sistema.

Članek je prispeval:

Kozmetični salon Neguj.SE, Danijela Cerovak s.p.

Tacenska cesta 108, 1000 Ljubljana
g: 031 406 338
e: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
w: www.neguj.se

  

Pin It