Brezplačna makeup knjiga

 Hialuronska kislina

 Hialuronska kislina je le del človeškega iskanja izvira mladosti, s katerim se ukvarjamo že vsaj stoletje, če ne še dlje. Že sama misel, da bi lahko živeli brez staranja, da bi naša koža sijala, da bi naši sklepi delovali mehko in gibčno, da bi naši organi večno opravljali svoje naloge, da bi naše oči vedno videle in ušesa slišala ... Tovrstne misli ženejo ljudi k iskanju snovi, spojin in kombinacij, ki bi kot po čudežu uslišale naše želje. Med njimi je morda zadnja desetletja najbolj iskano prav ohranjanje mladostne kože – na obraz smo pripravljeni nanesti praktično karkoli – saj ste slišali, tudi polžjo slino. Raziskave pa zadnje čase dokazujejo, da je med sestavinami, ali bolje rečeno učinkovinami za lepšo, dlje zdravo in sijočo polt prav hialuronska kislina. Uporabljajo jo tako za nego kože kot za injeciranje v sklepe za boljšo gibčnost, pa tudi očesne operacije se že izvajajo z njeno pomočjo.

Kako hialuronska kislina pomaga koži


Natrijev hialuronat ali hialuronska kislina se naravno pojavlja v koži, sklepih in očeh. Vsakodnevno je naše telo nekaj tvori, vendar se nato razgradi in proces se ponavlja. Z leti pa, kot je znano tudi za ostale spojine v telesu (Q10, DHA ...), je telo tvori vedno manj in premalo, da bi naša koža ostajala sijoča in mladostna, naši sklepi pa popolnoma gibljivi in nepoškodovani. Dobro načrtovana in predvsem ravno prav velika molekula hialuronske kisline seže skozi povrhnjico globoko v kožo, tudi če jo nanesemo s kremo. Ker ima molekula hialuronske kisline odlično sposobnost prenašanja večje količine vlažnosti v kožo, je koža po uporabi pravih izdelkov s hialuronsko kislino primerno hidrirana, zato se lažje brani tudi pred vidnimi posledicami staranja – temnimi madeži in gubicami. Kot injekcijsko sredstvo pa hialuronska kislina odlično zgladi gubice, vendar se v telesu razgradi, zato je ponavljanje postopkov precej pogosto ter relativno drago.

Hialuronska kislina?

Čeprav ime samo nakazuje, da gre za kislino, ki bi jo lahko uporabili kot piling (kot v primeru alfa ali beta hidroksi kislin), pa to ne bi moglo biti dlje od resnice. Hialuronska kislina se tako imenuje zgolj zaradi kemijske strukture, v svojem bistvu pa gre za nežno in občutljivo molekulo, ki izredno bogato hrani in vlaži kožo. Uporaba izdelkov s hialuronsko kislino je v večini primerov zelo primerna tudi za suho, občutljivo ali specifično problematično kožo.

Kako izbrati dober izdelek s hialuronsko kislino


Predvsem finančno se nam običajno ne izide najbolje, če se odločimo kar naenkrat zamenjati vse izdelke za nego obraza. To pa ne predstavlja težav – ko se odločate za nove izdelke, najprej porabite stare, če so vam vsaj približno ustrezali. Ko vam zmanjka npr. gela za čiščenje, pa kupite novega, drugačnega, takega, ki vam bo ustrezal, takega, ki mu zaupate. Ravno tako izberite nov serum ali kremo s hialuronsko kislino, ko uporabljate svoje ostale izdelke. Vsekakor je škoda, da bi metali stran denar, postopno pa dodajajte v svojo nego izdelke s hialuronsko kislino, z alfa ali beta hidroksi kislinami in UVA/UVB zaščitne izdelke za čez dan.

Hialuronsko kislino lahko uporabljate ponoči ali podnevi, ne pozabite pa je nanesti tudi na kožo vratu in dekolteja, saj je ravno tako izpostavljena kot obraz!


Hialuronska kislina: v kremi ali kot dodatek k prehrani?


Hialuronsko kislino že lahko dobite tudi kot dodatek k prehrani, kar je odlično za tiste, ki imajo težave s sklepi – telo jo namreč potrebuje kot mazivo za vezivna tkiva sklepov, kar se še bolj pozna pri športnikih in starejših. Nekateri bodo rezultate delovanja opazili tudi na koži, vsekakor pa bo koristilo, je jo dodajate na kožo tud s serumom ali kremo. Rezulati ne bodo vidni čez noč, lahko traja celo nekaj tednov, preden boste opazili, da krema ali prehranski dodatki delujejo, a z uporabo vsekakor nadaljujte dlje časa neprekinjeno, saj vam bo koža hvaležna.

Pin It