Vse o depilaciji

Bliža se poletje in s tem krila, kratke hlače, topi, kopalke,.. tu se seveda pojavi večni problem vseh žensk – depilacija in čim bolj gladke noge, lepši bikini predel in pazduhe. Kako torej odstraniti nadležne dlačice, s katerimi sredstvi in katera metoda depiliranja je najbolj primerna za kateri predel?

Odstranjevanje dlačic je eden izmed najbolj dražljivih kozmetičnih tretmajev. Za razliko od odišavljenih mask za lice, kremic in pilingov, depilacija pušča za sabo vraščene dlačice, ranice in rdečico. Kako se torej depilirati, kaj narediti pred in kaj po depilaciji? 

Pred depilacijo obvezno naredite piling predela telesa, ki ga želite depilirati. S tem načinom boste odstranili odmrlo plast kože in »izvlekli« katero vraslo dlačico na površino. Piling je tudi drugače pomemben za preprečevanje vraščanja dlačic.

BRITVICA

Odstranjevanje dlačic z britvico je najbolj priljubljena metoda depilacije, ker je hitra in poceni, vendar ni učinkovita, ker imate po 2-3 dneh kaktuse na nogah. Idealno mesto za depilacijo z britvico je pazduha, ker ima le redko katera ženska tako visok prag bolečine, da pretrpi depilacijo pazduhe z epilatorjem, voskom ali sladkorno pasto na občutljivi koži pod roko. Vedno uporabljajte ostro britvico in peno ali gel za britje. V primeru, da vam zmanjka kateregakoli od navedenih, lahko uporabite tudi malo gela za tuširanje. Ko brijete noge ali bikini predel bodite posebej pozorne na gležnje, kolena in pregibe, ker se v teh predelih lahko hitro porežete. 

KREME ZA DEPILACIJO IN PENE

Učinek krem in pen za odstranjevanje dlačic je nekoliko daljši od britja z britvico in traja kakšne 4 dni, odvisno od strukture dlačic. Idealne so za noge, bikini predel pa lahko nadražijo, zato bodite previdne. Slabost krem in pen za depilacijo je v tem, da lahko spustite kakšno dlačico ali pa krema ne odstrani vseh. V tem primeru je najbolje, da preostale dlačice odstranite s pinceto. 

EPILATOR

Epilator ali popularno imenovan tudi »kombajn« daje dokaj dobre rezultate, saj ste lahko za malo pretrpljene bolečine, mirne celo do 4 tedne. Epilator morate vedno držati navpično na kožo, saj se lahko drugače dlačica zlomi ali vraste. Hladne obloge pred depilacijo zmanjšujejo bolečino, depilacija po tuširanju pa je lahko boleča, saj je tedaj koža preobčutljiva. Priporočljiva je tudi uporaba baby pudra pred depilacijo, saj le ta vpije ves pot, ki lahko povzroči morebitno zatikanje epilatorja.

DEPILACIJSKI TRAKOVI Z VOSKOM

Depilacija z voskom je učinkovita metoda odstranjevanja dlačic. Njen učinek traja nekje do enega mesca ali več, odvisno od strukture dlačice. Pomembno pri depilaciji z voskom je to, da pustite dlačice da zrastejo do dolžine od 0,5 do 1 cm, saj vosek krajše dlačice ne odstrani popolnoma. Depilacijske trakove nato segrejte med rokami, ali pa uporabite fen za lase (je hitreje), trak prilepite na dlačice, ki jih želite odstraniti in ga povlecite s kože v nasprotni smeri rasti dlačic. Traka ne vlecite navzgor, pač pa ga odstranite vzporedno s kožo. Če ste mnenja, da nimate poguma same odstraniti trak z voskom, raje odidite h kozmetičarki, ki vam bo opravila depilacijo nog in bikini predela za cca. 30 €. 

SLADKORNA PASTA

Odstranjevanje dlačic s sladkorno pasto ni tako poznana metoda, kot prej navedene metode, čeprav je ta metoda depilacije bila v uporabi že v starem Egiptu. Odstranjevanje dlačic s sladkorno pasto je idealna za osebe, ki so nagnjene vnetjem, vraščanju dlačic in občutljivi koži. Segreto sladkorno pasto v tankem sloju nanesite na površino kože v nasprotni smeri rasti dlačic. Nato prilepite bombažne lističe na naneseno sladkorno pasto in lističe odstranjujte v smeri rasti dlačic. Pasta bo odstranila dlačice iz kože vključno s korenom. Depilacija s sladkorno pasto se lahko uporablja na vseh delih telesa – na obrveh, nad zgornjo ustnico, pod pazduho, na trebuhu, v bikini predelu ter na nogah in rokah. Odstranjevanje dlačic s sladkorno pasto daje dolgotrajne rezultate – nove dlake ponovno zrastejo po mescu do mesca in pol, odvisno o strukture in hitrosti rasti dlake. Z večkratnim ponavljanjem postopka koren dlake oslabi, nove dlake ki zrastejo pa so redkejše in tanjše. Po depilaciji s sladkorno pasto lahko koža ne bo razdražena in pordela, saj odstranjujete dlačice v smeri njihove rasti. Prednost depilacije s sladkorno pasto je v tem, da je ta metoda popolnoma naravna, dlačice se po depilaciji ne vraščajo, saj jih odstranjujemo v smeri rasti, sladkorna pasta je lahko odstranljiva, saj se topi v vodi, ima pa tudi blažilen učinek na kožo. Sladkorno pasto lahko naročite na spletni strani www.sladkornapasta.si ali po elektronski pošti info@sladkornapasta.si kjer vam tudi nudijo vse dodatne informacije o uporabi sladkorne paste. 

Po depilaciji kožo obvezno namažite s kremo ali losjonom z ekstraktom aloe vere, bikini predel pa je priporočljivo namažite s kremami, ki vsebujejo cink (to so običajno baby kreme, ki so poceni in učinkovite). V primeru, da se vam dlačica vraste, se izogibajte »izvlačenju« dlačice z iglo. Počakajte raje, da dlačica mogoče sama izraste ali pa obiščite kozmetičarko, ki vam bo strokovno izvlekla dlačico brez posledičnih brazgotin.