Hruškova panakota  

Hruškova panakota s kančkom cimeta in karamelnim prelivom

Sestavine:

Za 6 oseb

6 lepih manjših hrušk vrste viljamovka

0,5l sladke smetane alpske

1 dl mleka

2 žlici sladkorja

ščepec cimeta

vanilijevo palčko

5 lističev želatine

Postopek:

* hruške olupimo in izkoščičimo, narežemo na koščke in v kozici s tremi žlicami vode in žlico sladkorja dušimo da nastane kaša

* hruškovo kašo prepasiramo skozi gazo ali gosto cedilo

* segrejemo melko in sladko smetano, dodamo cimet, žlico sladkorja, vanilijevo palčko ter pokuhamo, da zavre

* želatino namočimo v hladni vodi

* hruškovo kašo primešamo k topli smetani in primešamo še ožeto želatino (pazi da nebo smetanova zmes prevroča, ker v vreli zmesi lahko uničimo želatino)

* s to zmesjo napolnimo poljubne kozarčke ali posodice za panakoto in postavimo za 4 do 5 ur na v hladilnik

Karamelni preliv:

Potrebujemo :

0,5l  sladke smetane

4 žlice sladkorja

Postopek :

* v kozici sladkor karameliziramo, ko postane lepe svetlorjave barve (tekoč karamel), prilijemo smetano in kuhamo da se ves karamel rastopi

* preliv pustimo na hladnem