Hruškova panakota s kančkom cimeta in karamelnim prelivom
Sestavine:
Za 6 oseb
6 lepih manjših hrušk vrste viljamovka
0,5l sladke smetane alpske
1 dl mleka
2 žlici sladkorja
ščepec cimeta
vanilijevo palčko
5 lističev želatine
Postopek:
* hruške olupimo in izkoščičimo, narežemo na koščke in v kozici s tremi žlicami vode in žlico sladkorja dušimo da nastane kaša
* hruškovo kašo prepasiramo skozi gazo ali gosto cedilo
* segrejemo melko in sladko smetano, dodamo cimet, žlico sladkorja, vanilijevo palčko ter pokuhamo, da zavre
* želatino namočimo v hladni vodi
* hruškovo kašo primešamo k topli smetani in primešamo še ožeto želatino (pazi da nebo smetanova zmes prevroča, ker v vreli zmesi lahko uničimo želatino)
* s to zmesjo napolnimo poljubne kozarčke ali posodice za panakoto in postavimo za 4 do 5 ur na v hladilnik
Karamelni preliv:
Potrebujemo :
0,5l sladke smetane
4 žlice sladkorja
Postopek :
* v kozici sladkor karameliziramo, ko postane lepe svetlorjave barve (tekoč karamel), prilijemo smetano in kuhamo da se ves karamel rastopi
* preliv pustimo na hladnem