Vitamin C dela čudeže v vašem telesu, ga krepi, nas naredi bolj odporne, pomaga pri prebolevanju različnih oblik gripe in prehlada, ki so že na pohodu. Dokazano je, da ljudje z višjo ravnijo vitamina C v telesu živijo dlje, so bolj odporni za nekatere oblike raka in na imunske bolezni.
Vitamin C najdemo predvsem v sadju in zelenjavi, manjše količine pa najdemo tudi v živalskih produktih kot so jajca, mleko in meso. Sadje ki ga transportirajo v hladilnicah ima zmanjšano količino vitamina C (kar do 60%). Priporočljivo je da uživate sadje domačih pridelovalcev kolikor je to le mogoče.
Vitamin C je antioksidant, katerega telo nenehno porablja in potrebuje. Če smo pod stresom, fizičnim naporom in drugimi obremenitvami, se količina vitaminov v telesu hitreje porablja. Zaradi nezadostnega vnosa vitaminov so bolezni v tem času še pogostejše.
Najbolje je, da sadje uživamo surovo, saj s predelavo (kuhanje in zmrzovanje), uničujemo vitamine.
Če zaužijemo prevelike količine vitamina C se lahko srečamo z blagimi prebavnimi težavami, presežek tega pa se v telesu izloča z urinom.
Sadje in zelenjava, ki vsebujejo vitamin C:
-peteršilj
-cvetača
-jagode
-papaja
-grenivke
-kivi
-pomaranče
-mandarine
-melone
-zelje
-paradižnik
-maline
-zelena
-špinača
-ananas
-lubenica
-limone in limete
-brusnice,…
Vsebnost vitamina C v sadju in zelenjavi je odvisna predvsem od priprave (kuhanja, zmrzovanja, količine zaužitega, predhodnega shranjevanja – skladiščenja).
Ker so hladni dnevi že blizu, se založite s sadjem in zelenjavo bogatim z vitaminom C, da ne boste smrkave obležale doma po nepotrebnem. 🙂