Izkušnja uporabe Mooncup

izkušnja uporabe Mooncup | INTIMA Najpogostejši odziv na omembo silikonske menstrualne skodelice Mooncup je: “UFFF!” Morda je to zaradi imena blagovne znamke, ki jo ženske povezujejo z hipiji, ki so častili svojo notranjo boginjo, ali pa pojem predstavlja preveč tehničnih podrobnosti, ki so bolj blizu moškim. V današnjih časih so menstrualne skodelice so bolj priljubljene pri naprednejše mislečih ženskah. Poleg njihove trajnosti imajo tudi ostale prednosti v primerjavi s tamponi. Brez menjave, jih je mogoče nositi tudi do 12 ur, za razliko od tamponov, jih niso nikoli povezali s strupenim šok sindromom, njihovi izdelovalci pa trdijo, da ne posegajo v vaginalno floro. Stanejo okoli 30 EUR. Strošek menstrualne skodelice bi v primerjavi z mojim izračunom uporabljenih tamponov in vložkov v zadnjih letih pomenil pravi prihranek.

Torej, pade odločitev. Poiskusimo. Prijateljice Mooncup častijo v nebo, saj je po njihovih navedbah zelo »enostavna za uporabo, okolju prijazna in pošteno, sploh ne umazana« ” »Veš, da sem imela grozno boleče menstruacije, ampak odkar uporabljam Mooncup, boli manj», mi pripoveduje še ena zadovoljna uporabnica.

Mojca, na drugi strani, je tipična predstavnica tistih, ki preizkusile Mooncup in jo sovražijo. “Preskusila sem jo ko smo šli v zabaviščni park, na prvi dan menstruacije. Občutek mi pravi, da nekaj ni ok. Ko sem šla na stranišče je bil z menoj seveda moj štiriletni sin, ki je pametno komentiral: Mami kaj imaš to, kozarec vina? Pa še razlila si ga. Res super packarija.«

V trenutku, ko sem naročila Mooncup sem se zavedla, zdaj stopam v drug svet. Začela sem z izbiro velikost A oz. B. Jaz kot mlajša od 30 let izberem B. Glede na to, da se z svetlobno hitrostjo približujem 30-im, me kar malo skrbi kaj se bo takrat zgodilo z mojo vagino??? Kljub temu naročim B.

Takoj ko dobim svojo Mooncup, zraven katere je lepa bombažna vrečka za shranjevanje, me prešine: »tale stvarca vsaj štirikrat večka kot super tamponov«.

Počutim se kot najstnica, ko sem brala prva navodila za vstavitev tampona. Vsakokratna menjava je bil pravi izziv.

Po natančno prebranih navodilih se odločim, da jo steriliziram. Verjetno sem porabila več časa z iskanjem primernega lončka, ki bo namenjen samo posodici, kot pa z vstavljanjem.

Torej jo prekuham, vmes opazujem kaj se dogaja.

No ko je bila že skoraj kuhana jo posušim. In prišel je čas, da kelih vstavim.

Porabila sem kar nekaj časa, da sem jo uspešno zvila, kot prikazujejo navodila in seveda sprostila. Končno uspe. Čutim jo. To verjetno ni ok, pomislim.

Poskusim hoditi, zazvoni telefon, oseba na drugi strani me razburi in v tistem trenutku pozabim na skodelico. Po neklaj urah se končno spomnim prešnjega eksperimenta. No, če ta čas sploh nisem vedela, da imam v sebi skodelico, sem jo očitno pravilno vstavila.

Odločim se, da pogledam, kaj se je v tem času z njo zgodilo. Pa smo tam. Spet berem navodila. Počepnem, pritisnem. Kmalu ugotovim, da so moje vaginalne mišice kar dobro razvite, saj lo lahko iztisnem, hvala bogu za vaginalne kroglice, pomislim. Začudeno gledam v polno skodelico. Prizor res ni najlepši. V naslednji fazi jo izpraznim, sperem pod tekočo vodo, saj intimnega mila ne uporabljam ker vedno dobim vnetje (temu se z rednim pitjem probiotičnih jogurtov in uporabo navadne vode za umivanje uspešno izogibam že nekaj časa).

Sledi spet vaja z vstaljanjem. Presenetljivo hitro mi uspe.

Ugotovim, da je koš, ki ga imam v kopalnici, uporaben še samo za prazne tube od zobne paste, porabljene deodorante, maskare in vso ostalo porabljeno kozmetiko.

V roku naslednjih dni je uporaba skodelice postala bolj udobna.

Kot večina žensk se odločim, da bo treba napolniti hladilnik. Grem v trgovino, nazadnje na oddelek kozmetike. Pridem do polic z tamponi in vložki. Običajno jih kupujem na zalogo, saj se nikoli ne ve, kdaj jih bom potrebovala. In me prešine: »saj jih vendar ne potrebujem«. Pogledam na cene teh včasih nujnih izdelkov in ugotovim, koliko sem prihranila. Super, sploh če upoštevamo recesijo.

Po nekaj mesecih uporabe, se čudim ženskam, kot je moja prijateljica Mojca. Brez vztrajnosti in potrpežljivosti je zavrgla skodelico. Jaz pa si sploh ne znam več predstavljati, da bi zapravljala denar za vložke in tampone. In da ne pozabimo,na smeti v kopalnici, katerih vonj te opomni, da je že skrajni čas, da jih odnešeš v smetarnik.

V bistvu je Mooncup smiselna iz večih vidikov. Kar se mene tiče, je prednost predvsem v prihranku denarja, saj se po mojem izračunu investicija povrne v roku treh mesecev. Tega seveda doma ne razlagam, grem potem raje zapravljat po trgovinah. Po drugi strani, če pomislimo, da so v mojem svetu pred uporabo skodelice vladali tamponi, je to tudi zgodovinski dogodek. Iz ekološkega vidika, pa s tako zaščito, bistveno prispevamo k varovanju okolja (beri odnašanju smrdljivih smeti iz kopalnice).

Moja skodelica ostane moja, v bombažni vrečki čaka na ponovno uporabo. In če pomislim, da bom pridno uporabljala moje vaginalne kroglice in izvajala keglove vaje, spet prihranim, ne potrebujem večje velikosti.

Avtor: super-punca.si