Make-up primer: zakaj in kako?

Veliko žensk preskoči uporabo podlage (primerja), saj se zdi da gre za nebistven izdelek, čeprav za njegov nanos ne potrebujemo veliko časa. Mogoče je nastopil čas, da njegovo uporabo vključite v vsakdanjo rutino ličenja, saj lahko veliko pripomore h končnemu rezultatu vašega make up-a.

Kaj je sploh podlaga primer? Primer gladi površino vaše kože, kar zmanjša vidnost drobnih linij in por, osvežuje ton kože in pomaga, da ličila ostanejo popolna skozi ves dan.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj bistvenih razlogov ’’ZA’’ uporabo primerja.

1. Korak: Presodite kaj želite ’’skriti’’. Vas skrbijo gubice? Vas motijo barvne nepravilnosti vaše kože? Bi radi razmastili vašo kožo? Na trgu je prisotnih veliko primerjev, ki imajo različne učinke, zato si za izbiro pravega vzemite čas. Proučite kateri primer je najprimernejši za vaš tip kože in kakšne učinke si želite.

– Če želite skriti gubice in povečane pore, bo zagotovo najprimernejši primer za zmanjšanje por in anti – aging primer (pore-reducing and anti-aging primerr).

– Uporaba primerja je priporočljiva predvsem če boste na podlago nanesle tudi suhi puder.

2. Korak: Ocenite ton vaše kože. Presodite ali potrebujete brezbarvni primer ali takšnega s pigmenti (oranž, rumeni, zeleni, vijolični). Če imate na koži temne pigmentacije, rdečico, podočnjake okoli oči, izberite barvni primer, ki bo nevtraliziral rdeče ali sive nepravilnosti na koži. Za nevtralizacijo rdeče barve je najbolj primeren zelen primer.

– v primeru, da je ton vaše kože enakomeren, lahko uporabite brezbarven primer;

– zelenkasti primer odlično nevtralizira rdečico (tudi mozoljčke).

– rumeni primer uporabite za svetlo rdeče ali rožnate nepravilnosti;

– temne madeže in modrice lahko nevtralizirate z oranžnim primerjem;

– če je vaša koža rumenkasta uporabite primer z barvo sivke (vijolični).

3. Korak: Ocenite tip vaše kože (mastna ali normalna). Primerji imajo različno sestavo, teksture, njihove sestavine pa so prilagojene različnim tipom kože.

– če imate masten tip kože, izberite matirni primer, ki bo toniral vašo kožo in preprečil sijaj mastne kože (bodite pozorne na sestavino salicilna kislina oz. Salicylic acid). Primerji s salicilno kislino absorbirajo odvečno maščobo.

– v primeru, da imate suho kožo, izberite primerje na osnovi gela ali osvetljevalne primerje, ki ne izsušijo kože (gel-based ali illuminating primer).

– za normalno kožo je najbolje, da preizkusite različne vrste in izberete tistega, katerega učinek vam najbolj ustreza.

4. korak: Preverite sestavo vašega pudra, prepričajte se ali je narejen na vodni ali oljni zasnovi. Izberite primer, ki ima enako osnovo kot vaš tekoči puder.

Preverite ali vaš tekoči puder vsebuje silikone; velikokrat se zgodi, da primer neželeno reagira s takšnim pudrom, kar bistveno vpliva na teksturo podlage.

Za primerje na silikonski osnovi velja pravilo prvotnega testiranja, saj lahko pri ljudeh z občutljivo kožo povzroči alergijske reakcije.

Kako uporabimo primer.

1. korak: Obraz nežno očistimo (lahko uporabimo micelarno vodico). Bodite pozorne tudi na vaše roke, sploh če ličila nanašate s konicami prstov.

2. korak: Uporabite vlažilno kremo. Primer ni nadomestek za vlažilno kremo, zato te rutine ne smete preskočiti. Vlažilna krema krepi vašo kožo in jo ohranja zdravo. Pomembno je, da se vlažilna krema popolnoma vpije.

3. korak: Nanašanje primerja. Na hrbtno stran dlani iztisnite primer v velikosti grahovega zrna. Uporaba prevelike količine primerja povzroči luščenje podlage.

4. korak: Primer namestite na sredino obraza in z uporabo nežnih krožnih gibov porazdelite po obrazu. Ne pozabite na vrat in predel pri lasišču.

– ne pozabite na veke (če seveda ne uporabljate posebnega primerja posebej za veke). Primer na vekah prepreči ’’vsedanje’’ pudra in senčil v očesne gube. Ob nanosu primerja na veke, počakajte z zaprtimi očmi cca. 60 sekund, da se primer vpije. Z uporabo primerja na vekah, bodo vaša ličila ostala na mestu cel dan.

– tanko plast primerja lahko nanesete tudi na ustnice (s tem zagotovite daljšo obstojnost šminke, brez ’’vsedanja’’ barve v brazde in razpoke ustnic).

5. korak: Počakajte da se primer popolnoma posuši. To bo sicer trajalo nekaj minut. Nato nanesite svojo tekočo podlago.

Uporaba primerja, bo zmanjšala porabo vaše tekoče podlage, koža bo videti bolj gladka, lepše teksture, ličila pa bodo bolj obstojna.